Sevgili Anne ve Babalar,
Sağlıklı dişler ve ağız sağlığıyla ilgili imkânlar hiçbir zaman bugünkü kadar iyi olmadı. Günümüzde yapılan kapsamlı araştırmalar ışığında artık dişlerimize neyin iyi geldiğini ve florürün sağlığımızı nasıl etkilediğini biliyoruz. Bu sayede çürükler daha başlamadan onları engelleyecek imkânlar ortaya çıkmış bulunuyor.
Çürükleri daha başlamadan engellemenin en etkili yolu; diş sağlığı ve bakımının öneminin ebeveynler tarafından çocuklara küçük yaştayken aşılanması ve sonrasında da devam ettirilmesidir. Çocuğunuzun düzenli olarak 3 ay - 6 ayda bir diş hekimi kontrollerini yaptırınız.
Bu yazı, çocuklarımızın diş sağlığını nasıl iyi yönde etkileyebileceğimiz ve onların gelecekte karşılaşabilecekleri maddi ve manevi sorunları şimdiden nasıl önleyebileceğimiz konusunda sizleri bilgilendiriyor.
Çocuğuma diş fırçalamasını nasıl öğretebilirim ve bunu nasıl destekleyebilirim?
Çocuğunuza diş fırçalamada en iyi örnek siz ebeveynlersiniz. Çocuklar doğal olarak anne ve babayı taklit ederek öğrenirler. Çocuğunuza iyi bir örnek olunuz ve dişlerinizi düzenli bir şekilde ve zamanında fırçalayınız.
Bunu yaparken çocuğunuza diş fırçalamanın eğlenceli ve önemli bir şey olduğu hissini veriniz. Sürekli olarak hazırladığınız yeni sürprizlerle onun diş fırçalama isteğini artırabilirsiniz. Mesela bir gün yeni ve değişik bir diş fırçası, başka bir gün ilginç bir kum saati ya da kronometre ile çocuğunuza sürprizler hazırlayınız. Konuyla ilgili kitaplar, ara sıra yapılan diş hekimi ziyaretleri ya da oyuncak şeklinde yapılmış pilli diş fırçaları, çocuğunuzun diş fırçalama isteğini artırabilir.
Çocuğum ilk dişlerini çıkarıyor. Dişlerini fırçalamaya ne zaman başlamalıyım?
Dişler, ilk süt dişi ağızda görünür görünmez, temizlenmeye başlanmalıdır. Bu da normalde doğumdan yaklaşık altı-sekiz ay kadar sonradır. Dişi küçük ve yumuşak bir fırçayla her tarafındantemizleyiniz. Çocuğunuzun dişlerini her sabah ve akşam yatmadan öncetemizlemeyiadet haline getiriniz ki bu daha sonra çocuk için günlük hayatının bir parçası haline gelsin.
DÜZENLİ DİŞ FIRÇALAMASI;
AĞIZ KOKULARINI VE
DİŞ ÇÜRÜKLERİNİ ÖNLER
Çocuğum için hangi diş fırçasını seçmeliyim?
Çocuklar için özel ve yaşlarına uygun olan diş fırçaları bulunmaktadır. Bu fırçaların elde tutulması rahat, sapının kısa ve kaygan olmaması gerekmektedir. Burada önemli olan fırçanın çocuğun ağız büyüklüğüne uygun ve dar bir yüzeye sahip olmasıdır. Ayrıca yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş olması gerekmektedir. Fırça her altı ayda bir veya en geç fırça kılları aşınır aşınmaz mutlaka değiştirilmelidir.
Çocuklara 5 yaşına kadar diş macunu önermiyoruz
Çocuğunuz okula başladıktan sonra dişlerini normal yetişkinler için olan (1000-1500 ppm yani yüzde 0,1-0,15) florür içeren diş macunu ile fırçalayabilir.
Çocuğuma dişlerini günde kaç kez fırçalatmalıyım?
Eğer çocuğunuz 2 yaşından küçükse günde bir kez en uygunu yatağa gitmeden önce iyice fırçalanmalıdır. İkinci yaş gününden sonra sizin de yardımınızla dişler günde en az iki kez fırçalanmalıdır.
Çocuğumun dişlerinin sağlıklı kalabilmesi için beslenmesinde nelere dikkat etmeliyim?
Taze meyve ve sebze, tam tahıllı ekmek, yeterince süt mamulleri, yeterince su sağlıklı beslenmenin temel ögeleridir. Ayrıca çocuğunuzun fazla miktarda cips yememesine ve fazla miktarda Cola ve meyve suyu gibi asitli içecek içmemesine özen gösteriniz. Çünkü ikisi de aynı fazla miktarda tüketilen tatlı gıdalarda olduğu gibi dişlere zarar vermektedir.
Çocuklar dişlerini nasıl fırçalamalıdır?
- Dişlerinizi kapatıp, yuvarlak hareketlerle ön dişlerinizin görünen yüzlerini fırçalayın.
- Yine dişleriniz kapalı iken yuvarlak hareketlerle her iki taraftaki arka dişleri de fırçalayın.
- Ağzınızı açıp, arka dişlerinizin çiğneyici yüzeylerini ileri geri hareketlerle fırçalayın.
- Alt ve üst arka dişlerinizi dişetinden dişe doğru yani üst çeneyi yukarıdan aşağıya; alt çeneyi de aşağıdan yukarıya doğru süpürme hareketi ile fırçalayın.
- Alt ön ve üst ön dişlerinizin arka yüzeylerini diş fırçasını dik tutarak fırçalayın.